Ilmoittautuminen Teologian ja uskonnontutkimuksen päiville

Ilmoittautuminen Teologian ja uskonnontutkimuksen päiville Turussa 22.-24.5.2024 päättyy sunnuntaina 14.4. Osallistumismaksu on järjestävien seurojen jäseniltä 25 euroa, muilta 40 euroa. Pääset ilmoittautumaan tapahtumaan täällä.

Hymnologian ja liturgiikan seura on mukana järjestämässä konserttia, jonka otsikkona on Itä kohtaa lännen. Konsertti pidetään Sibelius-museon konserttisalissa (Piispankatu 17) ke 22.5. klo 18.30. Sen ohjelmisto muodostaa historiallisen kaaren luterilaisesta ja ortodoksisesta kirkkomusiikista. Lauluyhtye Vox Silentii ja Panagiotis Panagiotakopoulos johdattavat kristillisten lauluperinteiden lähteille, gregoriaaniseen ja bysanttilaiseen kirkkolauluun. Kansanhengellisyyden arkaaiset sävyt pääsevät esiin Kaisan virsi ja Surento -yhtyeiden länsisuomalaisessa kansanveisuussa ja karjalaisissa itkuvirsissä. Lopuksi Sirkku Rintamäki ryhmineen johdattelee ”villivirsiin” ja Kamarikuoro Krysostomos tulkitsee aikamme uutta ortodoksista kuoromusiikkia. 

Konsertin järjestävät yhteistyössä Donner-instituutti, International Society for Orthodox Church Music sekä Hymnologian ja liturgiikan seura.

Lisäksi ISOCM ja Hymnologian ja liturgiikan seura järjestävät konsertin teemaan liittyvän työryhmän, jonka otsikkona on Hengellisen musiikin eilinen ja huominen. Työryhmä pidetään to 23.5. klo 10.45-12.30 Åbo Akademin Arken-rakennuksen (Tehtaankatu 2) tilassa Nikander D110. Sessiossa on kolme esitelmää:

Hilkka-Liisa Vuori: Gregoriaaninen kirkkolaulu
Riikka Patrikainen: Laulu ja kuolinrituaalit
Sirkku Rintamäki: Virren tulevaisuus

Työryhmän kuvaus:

Koko kristillisen kirkon historian ajan musiikki on kytkeytynyt liturgiaan, missä yhteydessä sitä on eri kirkkokunnissa myös tarkoin säännelty ja ohjeistettu. Samaan aikaan tämän virallisen perinteen rinnalla kansanhengellisyys on aina saanut myös musiikillisia muotoja, tunnustuskunnasta riippumatta. Suomalaisia esimerkkejä tästä ovat mm. karjalaiset itkuvirret ja luterilaisten herätysliikkeiden lauluperinne. Tänä päivänä kirkkojen jäsenmäärät laskevat ja suomalaisten kiinnostus jumalanpalveluksia kohtaan vähenee. Tilanne haastaa myös kirkot ja niiden toimijat miettimään musiikin tulevaisuutta. Millainen musiikki puhuttelee tämän päivän ja huomisen ihmistä? Mikä on muuttuvaa, mikä pysyvää? Tässä työryhmässä perehdytään eri kirkkokuntien liturgiseen musiikkiin ja niiden piirissä harjoitettuun vapaaseen hengelliseen musiikkiin ennen, nyt ja tulevaisuudessa.

Lisätietoa tapahtumasta, sen ohjelmasta ja työryhmistä löydät täältä.